Wiering Software


Inleiding
Handleiding
Download
Vragen
Links


English
Nederlands
Terug naar
Wiering Software

SINT NICOLAAS

Handleiding

Hier kun je het verhaal lezen dat bij het spel Sint Nicolaas hoort. Ook vind je hier hoe de besturing werkt. Wil je een demonstratie bekijken, start dan het spel op en wacht een tijdje zonder een toets in te drukken. Je krijgt dan een demonstratie van de eerste level te zien.


Sint Nicolaas - Level 1

Verhaal

Sint Nicolaas is overvallen door rovers! Ze hebben alles van hem afgepakt, ook de grote zak met kado's. Gelukkig houden de rovers hun buit niet goed vast, zodat alle kado's en pepernoten er een voor een uit vallen. Nu hoeft Sint ze alleen op te rapen en bij de juiste schoorsteen te bezorgen.

Pakjes zijn er in vier kleuren: rood, blauw, groen en paars. Op de schoorstenen staat de kleur van het juiste pakje aangegeven. Verder staat er ook een getal, dit is het aantal pepernoten dat nog bezorgd moet worden. Sint houdt deze getallen met krijt bij. Heeft hij bij een schoorsteen vijf pepernoten en een pakje bezorgd, dan zet hij een vinkje op die schoorsteen.


Sint Nicolaas - Level 2

Sint kan pakjes en pepernoten oppakken door ze aan te raken. Hij kan een onbeperkt aantal pakjes achter zich aanslepen, maar hij kan steeds alleen de eerste bezorgen. Dus hij zal de schoorstenen in dezelfde volgorde moeten bezoeken als de kleuren van de kado's die hij verzamelt.

Sint moet in dezelfde nacht bij alle huizen langsgaan. Voordat het licht wordt moet hij daarmee klaar zijn. De tijd dat Sint per gebied mag besteden staat onderaan op de statusregel. Wanneer er minder dan een minuut over is, begint het licht te worden. Heeft Sint echter uiteindelijk twee minuten of meer over, dan heeft hij tijd voor een extra bonus level.

De tocht over de daken is gevaarlijk: een val van zo'n dak zal de oude Sint niet overleven. Soms kan het verradelijk glad zijn. Daarnaast moet hij bij sommige huizen uitkijken voor scherpe TV-antennes. Er vliegen bovendien vogels rond die hem aanvallen en proberen pepernoten en zelfs pakjes mee te nemen. Sint kan die vogels uit de lucht halen door op ze te springen. Dit is echter niet erg aardig tegenover de vogels, daarom verliest Sint iedere keer 500 punten. Lukt het om de level te halen, zonder ook maar een vogel neer te halen, dan krijgt Sint 10000 punten.

Rechts onder in beeld staat een aantal hartjes afgebeeld. Dit geeft aan hoe vaak Sint nog geraakt mag worden, voordat hij een leven verliest. Hij kan een extra leven krijgen door vier chocolade letters S, I, N en T te eten of door 100 pepernoten te verzamelen in een bonus level.


Sint Nicolaas - Bonuslevel

Besturing

 • In alle menu's kun je met de pijltjestoetsen een keuze maken en deze bevestigen met Enter of Spatie. Met Esc kun je steeds terug.
 • Tijdens het spel kun je gebruik maken van de volgende toetsen (je kunt ook andere toetsen definieren bij Instellingen, Besturing, Toetsen):
 • Toetsen Actie
  Pijl links / Pijl rechts
  Lopen
  Alt
  Springen
  Ctrl
  Versnellen

 • Heb je een joystick, ga dan naar Instellingen, Besturing om deze in te stellen. Tijdens het spel kun je dan knop A gebruiken om te springen en B om te versnellen.
 • Tijdens het spel zijn ook de volgende toetsen beschikbaar:
 • Toets Functie
  P Pauze
  F1 Help
  F2 Spel opslaan
  F3 Spel laden
  F4 Geluid aan/uit
  F10 / Esc Spel afbrekenInleiding - Handleiding - Download - Vragen - Links
Licentie - Copyright, Privacy, Disclaimer